Image

dr.med. Adnan Čustović DM MD PhD FRCP

Naslov rada: Covid-19, astma i alergije kod djece

CV

Profesor Pedijatrijske Alergologije, Imperial College London
Počasni profesor Sveučilišta u Cape Townu, Počasni profesor Sveučilišta u Manchesteru, Počasni Wong Hock Boon Professor pedijatrije na Nacionalnom Sveučilištu u Singapuru, Gostujući profesor Sveučilišta u Zagrebu
Medicinski fakultet Sveučilišta u Sarajevu završio je 1985. godine, Specijalizaciju iz pedijatrije na Pedijatrijskoj Klinici u Sarajevu (1987-91). Magistrirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu 1991. godine. Na stručno usavršavanje u Veliku Britaniju odlazi krajem 1991., gdje nastavlja sa specijalizacijom iz alergologije u Manchester-u (1992-98). Akademski stupanj doktora medicinskih znanosti (MD) stekao je na Sveučilištu u Manchester-u 1996. Doktorsku disertaciju iz bazičnih znanosti (PhD) odbranio je na Sveučilištu u Manchester-u 2000. U zvanje docenta izabran je 2000., a u zvanje redovnog profesora Sveučilišta u Manchester-u promoviran je 2002. godine. 2008. biran je u zvanje Fellow Britanskog kraljevskog liječničkog koledža (FRCP). Od 2008. do rujna 2015. obnašao je dužnost predstojnika Odjela za respiratornu medicinu i alergologiju na Sveučilištu u Manchester-u, nakon čega prelazi na Imperial College u Londonu, i od tada vodi pedijatrijsku alergologiju u Nacionalnom Institutu za oboljenja srca i pluća (NHLI).
2020 izabran je za redovitog člana Akademije Medicinskih Velike Britanije (FMedSci), a Znanosti u -oj 2019 za člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH). 2015. dodijeljena mu je Zlatna medalja Europskog respiratornog udruženja (ERS) za istraživanja u astmi (najviša nagrada za doprinos znanstveno-istraživačkom radu u pulmologiji u Europi). 2013. dobio je William Frankland medalju za iznimni doprinos razvoju kliničke alergologije u Velikoj Britaniji.

Search